Ще има ли поскъпване на здравните вноски?

Общество

11-09-2018, 18:04

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Два варианта за здравна вноска от 2019 г. обмислят в МЗ

Нов модел за здравно осигуряване разработва екипът на ресорния министър Кирил Ананиев. В него се предлагат и два варианта за здравна вноска като според първия здравната вноска ще се увеличи от 8 процента върху дохода на 10 на сто и повишението ще се плаща на застрахователни компании. Другият вариант предвижда всеки гражданин да плаща по още 12 лева на месечна база.

Тези два варианта като част от новия здравноосигурителен модел са обсъждани вече със съсловните организации на лекари, зъболекари и фармацевти, предстоят разговори и с болнични асоциации, коментира пред „Дарик“ председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. 

Основната разлика между настоящия модел и този, който предлага здравният министър Кирил Ананиев е, че се предвижда задължително допълнително здравно осигуряване.

В новия здравен модел се предвижда още цените на медицинската помощ да не се определят чрез преговори със съсловните организации, а от министъра на здравеопазването.

Здравното министерство подготвя и промяна, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Според д-р Карацов това предполага, че занапред водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания.