Русия със зрелищна демонстрация на военна мощ (СНИМКИ)

НАТО: Това е подготовка за голям конфликт

От Сибир до Средиземно море – Русия провежда най-мащабните военни учения в модерната история. Стотици хиляди руски военни вземат участие във формата „Восток-2018“ (Изток-2018). Към тях се присъединиха китайски и монголски части.

Тренировъчната операция, която е с невиждани размери от края на Студената война беше заклеймена от НАТО като репетиция за „голям“ конфликт.

„През последните години наблюдаваме значително военно укрепване на Русия, включително в районите на Балтийско и Черно море, както и в Средиземноморието. Нещо повече, Русия показа, че желае да използва военна сила срещу съседите си, например Украйна и Грузия. Те се вписват в модела, който наблюдаваме от известно време: по-самоуверена Русия, която значително увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие“, заяви говорителят на Алианса Оана Лунджеску.

По данни на Руското министерство на отбраната освен 300 000 войници в операцията са включени и над 1000 единици летателна техника, 36 000 бронирани машини и 80 кораба.

Очаква се по-късно на мястото на ученията да пристигне и руският президент Владимир Путин, който днес неслучайно посрещна във Владивосток китайския си колега Си Дзинпин.