Православният филм "Светителят хирург" победител на филмфеста "Славянска приказка"

Арт и Стил

11-09-2018, 13:02

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Филмът се конкурираше с още 120 ленти от целия свят

Българският филм "Светителят хирург" с автор Ангел Бончев, спечели голямата награда "Гран при" на Международния кино и телевизионен фестивал "Славянска приказка".

Филмът, посветен на свети Лука Кримски се конкурираше с още 120 ленти от целия свят- България, Русия, САЩ, Китай, Корея, Палестина, Украйна, Белгия, Македония и Сърбия. Церемонията се проведе в Руския културно-информационен център в София.

"Това високо отличие не е за мен, а за свети Лука Кримски, защото неговият живот, пресъздаден от мен във филма "Светителят хирург", докосна всички, не само дълбоко религиозните българи", каза авторът на филма, журналистът Ангел Бончев.

Тази година Форумът е посветен на 140-годишнината от освобождението на страната ни от турско робство. Председател на Международното жури е кинорежисьорът – продуцент от Китай Ю Сяоган, председател на най-голямата азиатска всекитайска Академия за производство на киносериали.

Огромно разнообразие от жанрове имаше тази година на фестивала, но единствения православен филм беше "Светителят хирург".

"Това е един велик труд на режисьора Ангел Бончев. Много ценим неговия труд за свети Лука Кримски. Нека повече подобни филми да се правят, които да поощряват ценностите", заяви за СОФИЯ УТРЕ директорът на фестивал "Славянска приказка" Елена Табанова-Димитрова.

"Светителят хирург" бе създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а премиерата му бе на 11 февруари 2017г. в Пловдив.