„Клъстер на малките и средни износители“ ще увеличава пазарния дял на компаниите от машиностроенето - bulgaria.utre.bg

„Клъстер на малките и средни износители“ ще увеличава пазарния дял на компаниите от машиностроенето

11 септември 2018, 12:56 | Моника Гаджанова
  • Снимка:
    България утре

Целта е фирмите да се включат в производства извън България

„Клъстер на малките и средни износители“ ще увеличава пазарния дял на компаниите от машиностроенето у нас. 28 български компании от машиностроенето са членове на „Клъстер на малките и средни износители“, посочи координаторът на сдружението Мария Христова. Експортният потенциал на тези компании е 50 на сто от собственото им производството.

Основното ядро от членовете на клъстера изнасят в Германия. Сдружението ще търси възможности за износ на българските фирми във Франция, Италия и Румъния. Идеята е то да поеме разходите за наемане на минимална изложбена площ, на която компаниите от машиностроенето да се представят.

Набелязаните изложения са в Германия – Хановер и Лайпциг през февруари и април следващата година, „Агротехника“ в Букурещ, Румъния и „Мидест“ в Лион, Франция. Така българските фирми от машиностроенето ще заплатят само такса участие, а ще изложат продуктите и каталозите си безплатно, за да успеят да сключат договори за поддоставчици на по-големи европейски компании.

Оперативната програма „Иновации и конкурентноспособност“ финансира проекта „ Подкрепа за развитие на Клъстер на малките и средни износители“ с близо половин милион лева, за да създаде сдружението административния си потенциал. Срокът на проекта е май 2019 г., а създателите му се надяват той да стане достатъчно устойчив и да продължи работата си и след това.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета