За по-ниско ДДС се обяви Съюзът на хлебопроизводителите

Портфейл

11-09-2018, 10:41

Снимка:

Freeimages.com/Adriano Alves

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Това ще запази цената на хляба

Цената на пшеницата тази година е по-висока с 35 на сто спрямо 2017 г., съобщи Марияна Кукушева от браншовия съюз на хлебопроизводителите пред NOVA телевизия. Според нея цената на тока и природния газ, която се калкулира за производството на хляба, влияе от 1 до 10% върху цената на насъщния.

Кукушева предупреди, че не може дълго време цената на хляба да се задържа на това ниво, което е в момента. За да се запази цената на хлебните изделия на настоящото ниво, е нужна диференцирана ДДС ставка. Това предлагат от Съюза на хлебопроизводителите.

Вчера „Булгаргаз“ поиска 14% по-висока цена за синьото гориво от октомври. От компанията посочват, че увеличението се дължи на по-високите доставни цени от внос, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за третото тримесечие на 2018г., която е по-ниска от разходите за доставка. По правило при увеличение на природния газ с над 5% се вдигнат и цените на парно и топла вода.

Трябва да се концентрираме към диверсифициране на източниците на енергия според Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). "Булгаргаз" поиска около 13% ръст на цената на природния газ. По мнението му реално в сметките ни поскъпването ще се отрази с около 8%.