Владислав Горанов: Доходите в бюджетната сфера ще скочат с 10% от 2019 г.

Портфейл

11-09-2018, 09:34

Снимка:

правителствена пресслужба

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Президентът излезе от ролята на обединител и стана опозиция, коментира финансовият министър

„Ако макропрогнозата, която сме изготвили за 2019 г. не се промени драматично, можем от 1 януари да увеличим доходите в бюджетната сфера с 10%”. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред NOVA телевизия.

Той изрази увереност, че „бюджетът няма да приключи на дефицит”. Но предупреди, че цените на някои ограничени ресурси, като природния газ, например, ще продължат да растат в годините напред.

Горанов допълни, че няма да има намаляване на ДДС във времето, в което той заема настоящия си пост. И отбеляза, че по-ниската стойност на този налог не дава гаранция за спад на цените.

Финансовият министър коментира и проблемите в здравеопазването, що се отнася до финансирането на медицинските дейности. „Парите в здравеопазването могат да бъдат увеличени само тогава, когато се даде отговор на въпросите за харчовете и контрола в системата”, заяви Горанов. И допълни, че в момента се обсъждат промени, според които доплащането за медицински услуги на стойност над 700 лева ще става чрез задействането на втора здравна застраховка. Нейната цена ще бъде 12 лева на месец.

Горанов коментира и подадените оставки на тримата министри. „Не е добре да се правят кадрови жертви, но когато говорим за такава трагедия като тази край Своге, мисля, че действията на премиера са удачни. Ако рутината и опитът дават някакво предимство, то със сигурност си тръгват много ценни кадри”, каза той. Според него оставките са начин за понасяне на политическа отговорност, каквото очаква обществото при възникване на сериозен проблем.

„Президентът Румен Радев, както и всеки преди него, изпълва със съдържания функцията на държавния глава какво смята за добре. Той се явява като говорител на общественото мнение. Самият факт, че излезе от ролята на обединител и влезе в ролята на опозиция, за нас, в ГЕРБ, не е щета“. Така Горанов коментира изказването на президента от преди дни.