Нов пик на цените на имотите

Портфейл

10-09-2018, 17:32

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Продължава покачването на цените на имотите

Тристайно жилище в София – 90 000 евро

Невиждано от 10 години насам поскъпване на имотите в София, отчетоха брокери пред Нова ТВ. Цените на жилищата в столицата са преминали достигнатите нива от 2008 г.

Жилищата, които са ново строителство и се намират на атрактивна локация, са сред най-предпочитаните и се продават за броени месеци, коментира Цветослав Христов, управляващ партньор на агенция за недвижими имоти.

Към средата на август тристайните апартаменти в София достигат рекордни цени, като продажната им цена е около 90 250 евро. За такъв имот през 2008-а средно се е плащало 89 775 евро, показва статистиката на сайт за продажба на жилища.

Цветослав Христов предупреждава и какво най-често може да се подведе продавачите на имоти. С коментари и анализи в медиите у тях могат да се създаде усещането, че едва ли не динамиката на пазара е толкова голяма, че продажбата се осъществява в рамките на няколко седмици, а купувачът е склонен да заплати максималната стойност.

По статистика така нареченият "Бум" на недвижими имоти сега е 2 пъти по-слаб от този преди кризата - 2007 и 2008 г., а купувачите са все по-претенциозни и взискателни, обясняват брокерите. Случва се един имот да се продава с няколко различни цени в отделните сайтове и често не се упоменават тежести, което спомага често за изкривяване на средна цена за даден район, а също и представата за пазара.

Ето защо при една безплатна консултация с брокер или агенция продавачът може бързо и лесно да получи надеждна информация за цените и състоянието на имотите в конкретен район, предлагат услужите си те.