Транспортният бранш иска отмяна на продуктовите такси за рециклиране

Портфейл

10-09-2018, 15:24

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Очакваните загуби за фирмите са 12 млн. лв. годишно

Браншовите сдружения в транспорта настояват за спиране на предварителното изпълнение на Наредбата за продуктовите такси на МОСВ. Срещу промените в наредбата е внесена жалба във Върховния административен съд /ВАС/ с искане за отмяна текстовете.

Транспортните фирми са задължени от 16 юли тази година да заплащат нова продуктова такса за рециклиране на камиони над 3.5 тона и автобуси с повече от 8 пътници. Особеното в случая е, че фирмите взимат на лизинг тези превозни средства, те се връщат на производителя при замяната им с по-нови и никой не ги рециклира в България. Освен това веднъж производителят плаща такава такса, без която е невъзможна регистрацията в КАТ, а сега се налага превозвачът да я плаща втори път. Налогът няма аналог в друга страна от ЕС и според бранша причините са две – първо в Европа действа правилото замърсителят плаща и второ се търси разширена отговорност на производителя.

В резултат от въвеждането на наредбата за по-малко от месец транспортните фирми са заплатили 80 000лв. Прогнозните очаквания са, че до края на годината поради допълнителния налог превозвачите у нас ще понесат загуби от 10 до 12 млн.лв. Още по-големи са щетите за автобусния бранш, където освен с новите продуктови такси, бе въведено и задължителното изискване за оборудване с пътнически колани.

От сектора се надяват на диалог с МОСВ и министър Нено Димов за промяна на собствената им наредба, както и преосмисляне на заложените принципи в нея.