Вандалският акт срещу Центъра за деца с аутизъм в Плевен е дело на двама непълнолетни

Общество

10-09-2018, 13:07

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

От центъра подозират две групировки за строителни материали за рекета

Двама непълнолетни са били задържани за вандалските посегателства над Център за деца с аутизъм в Плевен. Председателят на фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и "Аутизъм днес" Владислава Цолова, която с дарения строи Центъра за Северна България, съобщи, че в присъствието на адвокат е дала показания пред разследващите органи за двата вандалски акта в сградата, безвъзмездно предоставена на фондацията от плевенската община. От центъра подозират две групировки за строителни материали в рекет.

Цолова обяви, че двете посегателства са извършени в нощта 24 срещу 25 август и на 31 август. Преди втория вандалски акт в сградата е поставен СОТ и така са заловени двамата непълнолетни извършители. Предоставили сме пълната информация на прокуратурата и вярваме, че с помощта на медиите ще стигнат докрай, посочи Цолова.

240 организации, членове на Националната мрежа на децата и Националната пациентска организация застанаха до Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и "Аутизъм днес", за да кажат „ не на страха“ и да обявят, че заедно ще настояват пред институциите за законови промени, които да дадат нов по-защитен статут на местата, които осигуряват социални грижи за хората в неравностойно положение.

Целта е подобни места за предоставяне на специализирана грижа, особено с висококвалифицирана професионална помощ, да имат специален статут, което означава абсолютна защита от общинска полиция, прокуратура, местна власт, държавна власт и община.

Идеята е подкрепена и от Държавната агенция за закрила на детето. Заместник-председателят на институцията Валери Йорданов посочи: „Агенцията остро осъжда случая в Плевен. Държавната агенция е готова да инициира законодателни промени, за да опазят тези центрове. Имаме какво още да направим не само на думи, но и на дела.“

Георги Богданов, председател на Национална мрежа на децата уточни, че става дума за промени в два закона -Закона за социалните услуги и новия Закон за хората с увреждания, които се съгласуват в момента в Министерството на труда и социалната политика.

Актьорите Силвия Лулчева и Елена Петрова, както и поетът Калин Терзийски се присъединиха към усилията на Фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и Владислава Цолова. Силвия Лулчева изтъкна, че покрай невидимите деца стават видими проблемите на нашето общество. И допълни, че „тези непълнолетни деца, които са нахлули вътре, са или подбудени или очевидно не са във вярната образователна среда.