Вълчев: Ремонтите в училищата няма да попречат на учебната година

Общество

08-09-2018, 16:40

Снимка:

МОН

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Около 1000 училища ще въведат електронни дневници

Учебната година в цялата страна ще започне нормално въпреки ремонтите, които се правят на училищата. Това увери министърът на образованието Красимир Вълчев след работна среща в Русе, предава БНР.

Най-голям е проблемът за децата в Кърджали, където се ремонтират сградите на училища, в които учат 60% от децата и те ще трябва да бъдат разпределяни в други сгради, които пък нямат достатъчен капацитет. В Русе също има проблем с разпределянето на учениците на Средно училище "Христо Ботев", но и двата случая няма да се отразят на началото на учебната година и тя ще започне тържествено.

По думите му въвеждането на електронни дневници ще помогне да се изгради доверие между родители и учители. Очаква се около 1000 училища да въведат електронни дневници.

Вълчев обясни, че в момента се диференцира срокът за преминаване на всички училища в България в едносменен режим. По думите му най-голям ще бъде срокът в големите общини – 10 години в София, около 9 години във Варна и т.н. „Това включва и дострояване на училища, и намаляване на приема на ученици“, обясни образователният министър.