Политолози: Президентът няма политически ресурс да започва свой проект

Екипът на Радев произвежда поетични текстове, но така политика не се прави – вътрешно това е куха работа

Румен Радев няма никакъв политически ресурс, за да започне свой проект, смятат анализатори. Според Румяна Коларова и Първан Симеонов той няма дори ресурс за ясно политическо противопоставяне.

„Той говори като анализатор повече, отколкото като политик”,  заяви Коларова пред БТВ. Тя определи настоящата позиция на Радев като „ключов кадровик”, защото някои назначения не могат да минат без неговото съгласие, но само толкова.

„Радев експлоатира публичния образ и неговият екип произвежда едни поетични текстове, които имат високи качества, но такава политика не се прави”, категорична е Коларова.

Според анализаторите президентът се опитва да обедини в един образ всички опозиции в страната, което е невъзможно.

„Той се опитва да каже на хората, разбира се деликатно, че ще имат вероятно възможност в идните години, през него, да мислят за промяна в политическия модел”, коментира Симеонов.

„Всеки един опит да говориш от името на толкова разнолики и противопоставени политически субекти прилича на президента да го прави, но вътрешно това е куха работа. Няма как да стане това”, категорична е Коларова.

Според нея не е възможно Радев да се превърне в обединител на опозициите в страната.  Вместо това президентът разчитал на „микромениджмънт”, като говорел за отделните проблеми в държавата.

„Когато президентът реши да задълбае в тези проблеми, той трябва да посочи системният проблем, а не неговите микропроявления. Него го е страх да говори за протекция на властта, защото веднага ще се сетят за баща му. За клиентелните практики също, защото голяма част от клиентите на БСП са спонсорирали неговата кампания”, каза още Коларова.