Кеворкян осъди Недялко Йорданов и на втора инстанция

Общество

07-09-2018, 08:31

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Поетът разказа за казуса в социалната мрежа

Недялко Йорданов вече е осъден за клевета на и на втора инстанция. Ищец към него е журналистът Кеврок Кеворкян, а самото дело е заради твърдение на поета, че Кеворкян е „изпечен лъжец“.

Йорданов ще трябва да изплати на Кеворкян 3000 лв. с лихвите.

Писателят разказа в социалните мрежи за казуса, какво го е провокирало и защо не води контра дела.

"А го нарекох така, защото той години наред отричаше да има нещо общо с Държавна сигурност.

Не искам да ви занимавам с подробности, само ще цитирам малка част от негови изявления през годините:

„Едно мога да гарантирам абсолютно - нямам никаква връзка, нищо общо с тия „документи“ - никога по никакъв повод, те не са излезли от ръката ми.“

Vsekiden.com 2.02.2010

“ Ако имате пред вид фамозните „доноси“ на „агент Димитър“ случаят е по-забавен. Аз нямам нищо общо с тия боклуци, никога не съм писал каквото и да е, това са свободни съчинения, които се приписват на някакъв офицер от ДС, те не съществуват в архива на МВР.“

в-к „Шоу“ 2010 г.

„Затова от 25 години повтарям, че подобни „документи“ са боклук, съчиняван от хора, които трябваше да си вадят хляба по някакъв начин в ДС и не рядко се видиотяваха в съчинителстването си.“

След като публикувах всичките запазени доноси на Кеворк Кеворкян, в които той предава сведения за 16 български интелектуалци /останалите през годините явно са много повече/, той нарече това:

„Недялко Йорданов претоплил някакви вкиснати манджи от архивите на ДС отпреди 40 години...

„Неговата сметка е проста – да си каже мръсотията, пък когато след време съдът го навре в кучи отвор, и той ще се оправдава с ДС..

„Блиц“ 29 септември 2014.

А имената на неговите обекти са:

Румяна Узунова – литературен критик

Дончо Цончев – писател

Васил Попов – писател

Иван Кожухаров /Черното/ – художник

Димитри Иванов – журналист, участващ в предаване по Българска телевизия

Вера Ганчева – журналистка, съпруга на покойния поет Владимир Башев

Борис Делчев – литературен критик

Атанас Свиленов – литературен критик

Блага Димитрова – поетеса

Георги Марков – литературен критик

Георги Стойчев – главен редактор на ЛИК по Българска телевизия

Михаил Неделчев – литературен критик

Енчо Мутафов – литературен критик

Огнян Сапарев – литературен критик

Светозар Игов – литературен критик

Любен Георгиев – литературен критик

Това са запазени в архивите на ДС сведения от 1976 – 79 година, когато „Димитър“ има вече натрупан шестгодишен стаж. От този момент до 1990 г. всичко в досието липсва. Можем само да си представяме мащаба на унищожения архив от доноси.

Скъпи приятели,

Постъпих, тогава според характера си да прощавам и забравям, а имах десетки поводи да заведа дело срещу Кеворкян и неговата сътрудничка - собственичка на един провинциален сайт, която под негово давление публикува ужасно обидна статия за паметта на моя баща, в която от начало до край всичко е клевета и лъжа. Тази статия „разследване“ стои вече четири години на видно място и събира от време на време псувни и злоба на едни и същи хора към моята фамилия.

Но търпението ми се изчерпа.

Признавам, лекомислено допуснах, че съдът ще ме оправдае и се опитах да забравя всичко. Дори очаквах от Кеворкян да прояви благоразумие и да оттегли абсурдния си иск.

Абсолютно глупава илюзия на един стар поет!

Съдът наистина ме навря в „кучи отвор“.

Отначало Кеворкян за израза „изпечен лъжец“ искаше 50 000 лева, след това намали искането на 25 000, съдът на първа инстанция ме осъди на 10 000, а апелативния съд в състав Нели Куцкова, Мария Яначкова и Яна Вълдобрева – смъкна сумата на 3000 лева... Причината е „за нанесени морални щети.“ Оказа се, че след моите думи Кеворкян е изпаднал в шок, спрял четири свои проекта, затворил се в себе, смятал да издаде някакви книги, но се отказал поради душевната травма, която съм му нанесъл с израза „Какъв изпечен лъжец“:

Съди ме, както пише той в иска си :

„За претърпени от мен неимуществени вреди – морални болки и страдания“.

Не видях никакви „морални болки и страдания“ , а яростни заплахи, още на следващия ден, че ще лежа „в затвора и ще си тананикам там своите песнички“ и че съдът ще ме „навре в кучи отвор“.

Ако „моралните болки и страдания“ се изразяват в цинични изрази и заплахи, те са в изобилие по-нататък в следващите му статии:

„ПАМЕТНИК ОТ ЛАЙНА. КАК НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ ИЗПОЛЗВА ДС.“

30.09.2014 „Блиц“

„МИСТИФИКАЦИЯ ЛИ Е СТИХОТВОРЕНИЕТО „НЕДЯЛКО ЯДЕ ЛАЙНА В НДК“?

4.10.2014Г. „Афера“

Тази дума, която Кеворкян много обича и употребява неведнъж в своите статии свидетелства не за морални, а по-скоро за анални болки и страдания.

И така – за пръв път в живота си, на самия му край, аз съм осъден за израза „изпечен лъжец“, употребен за един наистина изпечен лъжец.

Скъпи приятели,

Ще изплатя въпросните 3 000 лева заедно с лихвите на един от най-известните доносници в България, който и днес е недосегаем и раздава своите оценки и присъди в своите статии.

Но наистина имам нужда от морална солидарност.

Който би искал да ме подкрепи наистина морално в тази нелепа ситуация, в която изпаднах в неподходящо време, нека ми изпрати своя лайк.

Виждате не за пръв път, нали, какво е българският съд, който съди поети и защитава доносници.

Не вярвам Касационният съд да отмени тази срамна присъда."

Единият от синовете на поета – журналистът Недялко Недялков, видя в делото атака срещу семейството си.

„Издевателствата на доносника Кеворкян над моето семейство продължават“, написа той.