С тържествена заря-проверка в Пловдив завърши честването на 133-та годишнина от Съединението

Общество

06-09-2018, 21:33

Снимка:

Facebook

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Хиляди се поклониха пред делото на предците ни

Хиляди пловдивчани и гости на града се събраха на площад „Съединение“, където е кулминацията на честванията за 133-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Тържествената заря-проверка започна с приемане строя на почетните роти на поделенията на Сухопътни войски и Военно-въздушните сили на Пловдивския гарнизон.

Пред паметника на Съединението бяха положени цветя от името на всички държавни институции, представители на местната власт, политически партии и обществени организации, от десетки граждани.

"Нека всеки празник бъде повод да виждаме себе си в историята. Да почитаме миналото с ясното съзнание, че нашето единение днес е най-голямата почит към делото на онова Съединение, което ни завещаха героите от 1885 г.", каза в словото си президентът Румен Радев.

„Всяка година на този ден преосмисляме силата на девиза "Съединението прави силата", което е израз на непреодолимия патриотичен подем за Съединението на Княжество България и Източна Румелия. И днес, само месеци преди градът ни да бъде първата за България Европейска столица на културата, можем гордо да заявим: Всяко идване в нашия град е среща с най-ценните уроци на Съединението и най-съкровените изяви на българския дух“, каза в приветствието си кметът на Пловдив Иван Тотев.