Лондон: Разбира се, че Путин е виновен за отравянето на Скрипал

Съветът за сигурност на ООН заседава по случая

В крайна сметка, разбира се, че руският президент Владимир Путин има вина за отравянето на Скрипал. Това заяви пред BBC Radio министърът по сигурността на Великобритания Бен Уолъс. По думите му вината на Путин е в това, че неговото правителство контролира и ръководи военното разузнаване.

Вчера властите в Лондон съобщиха, че двама мъже, агенти от ГРУ - Главното разузнавателно управление стоят зад атаката над семейство Скрипал. Москва категорично отрича.

Макар и не толкова известно като КГБ, ГРУ играе сенчеста, но важна роля за стратегическите планове на Москва, пише BBC. Военното разузнаване докладва директно на министъра на отбраната в Русия. Обвинявано е в множество кибератаки, хакерство и онлайн саботажи. Неговите офицери често биват разполагани в руските посолства по света. Британските държавни служители твърдят, че операциите на ГРУ включват убийства както в Русия, така и в чужбина. Сергей Скрипал служи в ГРУ в Афганистан през 80-те години на миналия век. Тъй като разкрива свои колеги пред британското разузнаване, Скрипал винаги ще бъде разглеждан от Кремъл като враг.

Междувременно Съветът за сигурност на ООН се събира да обсъди днес случая. Заседанието е по искане на Лондон, като целта е да бъдат представени новите доказателства по случая.