Борисов: Израел играе ключова роля за мира в Близкия Изток

Свят

05-09-2018, 14:44

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Нетаняху се надява на българско посолство в Йерусалим

Оценявам решението за откриване на почетно консулство в Йерусалим. Надявам се, че това е първата крачка в установяване на българско посолство в Йерусалим. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху при посрещането на българския премиер Бойко Борисов.  Той подчерта и дълбоката връзка между България и Израел и доброто сътрудничество между двете държави.

Една от темите, които двамата премиери ще обсъдят е сигурността и новите предизвикателства в тази сфера.

„Трябва да се преборим за мозъците на хората. Трябва да обясним, че религията е най-важна за всеки от нас, но също мирът и разбирателството”, заяви премиерът Борисов.

„Приятелството и доверието с Нетаняху е от изключителна важност, защото Израел играе ключова роля в развързването на сложния възел за постигане на мир в Близкия Изток“, заяви още той.

Предстои да бъде открит паметник в Тел Авив, посветен на спасяването на евреите от България, като идентичен паметник има и в София.

„За нас израелците мемориалът, който ще бъде открит, винаги ще напомня за великото дело на българите за спасяването на евреите. Това има специално място в сърцата на израелците. Най-ценно е отношението на симпатия и почит, което таи нашият народ към българския. Демонстрираният кураж срещу антисемитизма е нещо, което трябва да продължи и в останалите държави“, заяви Нетаняху.

Днес следобед Бойко Борисов ще има среща с роднини на загинали при атентата на летище Сарафово.