Нанков: Няма да оттегля оставката си

Политика

05-09-2018, 14:06

Снимка:

МРРБ

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Поех отговорност, коментира министърът в оставка

„Няма да оттегля оставката си“. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Николай Нанков, който подаде оставка с още двама министри след катастрофата край Своге. В инцидента загинаха 17 души.

„Актът, който направихме с двамата ми колеги, относно оставките беше абсолютно правилен. Това, което зависеше от мен, съм го направил и като личен акт, и като акт на отговорност“, каза той. И допълни, че вина и отговорност са две различни неща. На въпрос дали ще промени мнението си, ако на коалиционен съвет го помолят да остане, министърът отговори: "Ама моля ви се, какви молби. Кой ще ме моли мен".

Нанков допълни, че са подготвени много нормативни документи по отношение на пътната безопасност. В новата наредба за проектиране се прецезирали въпроси като по-голяма осветеност на пътни възли, на кръстовища, много по-високи изисквания към системите за отводняване, гаранционните срокове.

По време на парламентарния контрол Нанков обясни, че пътищата, възлагани и строени през последната година и половина, са минали през най-стриктен контрол. От съветско време не бяха променяни нормите за проектиране на пътищата, но вече новата наредба за тази дейност е в етап на съгласуване, допълни той.