На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България

Политика

05-09-2018, 13:22

Снимка:

СамокоВест

Автор:

България Утре

Всичко от Автора

Така със сила се стига до държавния преврат на 9 септември

На 5 септември 1944 г. СССР обявява война на Царство България. Това става под претекст, че правителството продължава да подкрепя Германия.

А всъщност на 26 август 1944 г. правителството на Иван Багрянов обявява неутралитет на България във войната между Германия и Съветския съюз. Москва не взима предвид и че по време на войната България не е изпратила нито един войник срещу Русия.

Всъщност Москва се подготвя да окупира България месец по-рано. Целта е да окупира България бързо, за да не позволи на Великобритания да открие свои фронт на Балканите. Обявяването на войната съвпада с момента, когато София води преговори за мир с Англия и САЩ.  

Три часа след като СССР обявява война на България, Министерският съвет къса дипломатическите отношения с Райха и иска от Съветския съюз примирие. Москва отказва. На 8 септември 1944 г. армиите на 3-ти Украински фронт нахлуват на територията на Царство България. Срещу България са насочени 258 000 военнослужещи, 5583 оръдия, 508 танкове и САУ, 1026 самолета и цялата сила на Черноморския флот. И така със сила се стига до нощта срещу 9 септември, когато се извършва държавен преврат. Съставя се правителство на Отечествения фронт с доминираща роля на партизаните и комунистите.

Започва масов терор с хиляди жертви убити без съд и присъда, ликвидиране на политическия елит чрез набързо организиран и проведен „народен съд”.  Българската комунистическа партия поставя началото на тоталитарно управление, продължило до 1989 г. А страната ни е откъсната от останалия демократичен свят.