Миню Стайков сред задържаните в спецакцията във „Винпром Карнобат”

Прокуратурата свърза алкохолния бос с фабрика за нелегални цигари, оборотът бил 70 млн. лв. годишно

Сред задържаните ли е президентът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков? Това беше един от основните въпроси по време на извънредния брифинг, който даде зам.-главният прокурор Иван Гешев по повод на акцията на Специализираната прокуратура, която се провежда в офиси на бизнесмена. “Най-вероятно –да“, така лаконично отговори Гешев на въпроса.

До момента са задържани 10 души. Все още нито един от тях не е с повдигнати обвинения. До края на деня ще се прецени на колко от тях ще се търси отговорност по разследването за организирана престъпна група, създадена с цел избягване на плащане на данъчни задължения в големи размери, държане на акцизни стоки без бандерол и пране на пари. Подробности ще бъдат изнесени от прокуратурата утре.

В основата на делото, образувано преди 2 месеца, е фабрика за незаконно производство на цигари. Както „България утре“ писа, на 19 юли атимафиоти удариха фабриката в Карнобат. Имотът е собственост на сина на кмета Георги Димитров – Иван, но е отдаден под наем. Тогава кметът обясни, че синът му Иван се водел собственик на имота, но не го ползвал.

„Печалбата на тази фабрика е била 6 млн. лева на месец“, разясни днес прокурор Гешев. По думите му, след като е разбита фабриката, прокуратурата е започнала да разследва престъпната дейност на по-високо ниво. Към онзи момент е било установено, че във фабриката работят хора от Армения, които не са излизали от цеха. Вътре имало спални, фитнес и всякакви удобства.

В тези два месеца разследване развихме информацията, за да стигнем до реалните собственици на фабриката, обясни Гешев. И допълни, че утре прокуратурата ще посочи имената им. „Това е печалба от 70 млн. годишно. Тези пари обикновено се изпират“, така зам.-главният прокурор направи връзката между производството не нелегални цигари и прането на пари, което се разследва. Фабриката работила от 2015 година. В момента се претърсват 60 адреса.

Гешев отрече да има връзка между разследването на семейство Арабаджиеви и настоящото.

Според ПИК Стайков е бил щедър спонсор на БСП. Арестуваният бизнесмен дори е бил кандидат избираемо място в листата на социалистите. Това се случило, след като завършил висшето си образование. Стайков обаче решил да се оттегли в последния момент. Бизнесменът е в много близки и приятелски отношения и с друг скандален милионер Бенчо Бенчев. Той беше задържан в Турция с издирвания Димитър Желязков- Митьо Очите.