Индийският президент на тридневна визита у нас

Политика

05-09-2018, 07:29

Снимка:

Presidency of India

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Открива паметник на Махатма Ганди в Южния парк

Президентът на Република Индия Рам Натх Ковинд ще бъде на държавно посещение в България 4 до 6 септември, съобщават от пресцентъра на Президентството. Той ще бъде придружаван от съпругата си Савита Ковинд.

Перспективите за активизиране на политическия диалог, двустранното търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и културния и образователен обмен се очаква да бъдат във фокуса на срещата на двамата президенти.

От 10.00 часа на площад „Св. Ал. Невски“ ще се състои церемонията по официалното посрещане на президента Ковинд и водената от него делегация.

По късно в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 ще бъдат подписани двустранни документи - Програма за сътрудничество в областта на науката и технологиите за периода 2018-2021 г.“, Меморандум за сътрудничество в областта на туризма и Меморандум за разбирателство между Индийския съвет за културни отношения и СУ „Св. Климент Охридски“ за гост-преподавател по хинди.

От 15.30 ч. индийският държавен глава Рам Натх Ковинд ще изнесе лекция в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ на тема „Образованието като инструмент на промяна и общ просперитет“. А след това ще участва в Българо-индийски бизнес-форум, който се състои в столичния „София хотел Балкан“.

На 6 септември президентите на България и Индия ще открият в София паметник на легендарния водач на индийското движение за независимост Махатма Ганди. Церемонията ще започне от 11.00 часа в Южния парк в столицата.

В рамките на визитата си в България държавният глава на Индия Рам Натх Ковинд ще проведе среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Официалната делегация, водена от индийския президент, включва министърът на земеделието и селското стопанство Паршотам Рупала, членове на парламента на Република Индия.