След катастрофата край Своге: Разпитани над 60 свидетели, назначени 22 експертизи

Крими

04-09-2018, 16:04

Снимка:

МВР

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Разследването продължава по всички версии, съобщиха от прокуратурата

До момента по разследването на катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, са разпитани 60 човека, назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора. Това съобщиха от Прокуратурата по повод на предприетите до сега действия на разследващите.

Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на строежа /пътя/, служители на Агенция „Пътна инфраструктура“, както и бивш председател на УС на АПИ. Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството. Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД „ Трейс - Своге“. Проведен е разпит и на управителя на „ Мегаинвест холд“ ЕООД.

Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно- химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия. Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси.

Изземването на документация продължава, допълват от прокуратурата. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби от пътната настилка. Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие.

Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на шофьора, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието.