ЕК за успеха на Българското председателство: Можем да сме горди от постигнатия прогрес

Свят

04-09-2018, 14:49

Снимка:

pixabay

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

„Съединението прави силата – и след Българското председателство!“, пише Мартин Зелмайер

Европейската комисия (ЕК) поздрави България за постигнатите успехи по време на Председателство на Съвета на Европейския съюз 2018. В писмо до постоянния представител на България в ЕС генералният секретар на комисията Мартин Зелмайер изразява силното си впечатление от постигнатото по време на Председателството, съобщиха от Министрество на външните работи.

„Комисията оценява тесните и конструктивни отношения, които изградихме. Работихме ръка за ръка и можем да сме горди от постигнатия прогрес по дневния ред на ЕС“, се казва в писмото, подписано от Зелмайер.

Особено внимание се обръща на успеха на срещата на върха ЕС—Западни Балкани, която се проведе в София и потвърди ангажимента към европейската перспектива за региона, както и на приключването на общо 46 законодателни досиета по време на председателството.

В писмото се изразяват специални благодарности и за прогреса, който България като председател е успяла да постигне в сферата на Банковия Съюз - системата за банков надзор и преструктуриране, която работи на базата на действащи в целия ЕС правила; постигането на преговорен мандат за споразумението пост-Котону, което ще зададе общата рамка на отношенията на ЕС с държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн в следващите две десетилетия; реформата на Общоевропейската система за бежанците, определяща правилата за регистрация и разпределение на мигранти; Реформата на Дъблинския регламент, който седи в основата на общата европейска бежанска политика; както и за бързото стартиране на диалога по Многогодишната финансова рамка - следващия бюджет на Европейския съюз за периода от 2021г. до 2027г.

Писмото завършва с ръкописно послание от Зелмайер, че „Съединението прави силата – и след Българското председателство!“