Турция изпрати танкове към Сирия, за да попречи на нова мигрантска вълна - bulgaria.utre.bg

Турция изпрати танкове към Сирия, за да попречи на нова мигрантска вълна

04 септември 2018, 13:24 | Марияна Толева
  • Снимка:
    Twitter

Очаква се над 2,5 млн. души да избягат от Идлиб при офанзивата на Асад

Турция изпрати допълнителни танкове към Сирия с цел да попречи на нова бежанска вълна, съобщава в. „Хюриет“. Общо 8 камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали от провинция Кили към сирийска територия. Информацията е от анонимен източник на информация.

Допълнителната военна техника е предадена на турските сили, които са в размирната страна. Танкове М-60 "Патън" са оборудвани със системи за наблюдение, които ще следят движението по пътищата. Освен това Анкара е засилила своите 12 станции за наблюдение, които са разположени в провинция Идлиб.

Действията на Турция идват, след като режима в Сирия обяви, че ще си върне контрола над Идлиб – последния бастион на бунтовниците.  Вече няколко месеца Русия нанася въздушни удари там. Башар Асад е подкрепян освен от Русия и от Иран.

Очаква се нападението да започне от югозапад, където Русия разполага с военни бази. Друг фронт за офанзивата се очертава от юг – югоизток, което ще върне контрола на режима над главната магистрала.

Въпреки разрушенията в Идлиб, в провинцията живеят много цивилни. Хуманитарните организации и световните лидери вече предупредиха за задаваща се хуманитарна криза в Сирия, невиждана през годините на война там. ООН очаква нови 2,5 млн. души да побягнат към съседна Турция. Затова и Анкара засилва военното си присъствие. Страната пое най-големият брой бежанци от Сирия в разгара на мигрантската криза. Анкара вече разшири лагера за бежанци "Атме" от сирийската страна на границата.

Тръмп предупреди, че нападението над Идлиб ще доведе до смъртта на хиляди невинни. И той, и френският президент предупредиха Дамаск, че са готови на действия, ако режимът отново прибегне до използването на химическо оръжие.Коментари (1)

Потребител
муспи
Бойсо Борисоф е дал ултиматум на Султана, че ако пречи на бежанците да дойдат в Резово, турция да се сча във война с България. И Султан Ердоган капитулирал, - ще ги достави всичките 21 милиона на българската граница, като огромния турски транспорт - релсов, сухопътен и пешоходен ще бъде пренапрегнат. Помолил българското правителство да достави товарен влак със сандвичи на сирийско-турската граница.
07 септември, 00:55 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета