Ирен Савова: Сакскобургготски не може да претендира за царските имоти - bulgaria.utre.bg

Ирен Савова: Сакскобургготски не може да претендира за царските имоти

04 септември 2018, 11:43 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    Личен сайт

Бившият премиер щял да търси правата си в Страсбург, заяви Каролев

„През 1947 г. със специален закон се отнемат имотите на царската фамилия в полза на държавата. Този закон не е отменен. Всеки един български гражданин мина през процедурите на реституцията. Господин Сакскобургготски имаше възможност, твърдейки, че това са негови лични имоти, да мине през процедура по реституция. Той беше достатъчно дълго време в управлението и този въпрос можеше да се реши и законодателно. Начинът, по който се възстановяват царските имоти, не е съобразен със законовия ред в нашата държава.“ Така адвокат Ирен Савова, която защитава интересите на държавата по делата за царските имоти коментира казуса пред NOVA телевизия.

Тя обясни, че чрез делата на Сакскобургготски, водени по точно този начин, не може да стане възстановяване на имотите. По думите й такова възстановяване не може да стане без законова промяна. „Затова решенията на съда в полза на държавата са правилни“, обясни Савова.

В студиото беше и финансистът Владимир Каролев, който коментира казуса с делата на Сакскобургготски за възстановяване на имотите. Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред съда в Страсбург, съобщи той по повод решението на съда за отнемане на резиденция "Врана" в полза на държавата.

Каролев защитава тезата, че царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата. Той цитира глава 11 от Търновската конституция, според която „държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър”.

Според Каролев това означава, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета