Коалиционният съвет се събира заради трите министерски оставки

Партньорите обсъждат рокадите в кабинета

Коалиционният съвет се събира, за да обсъди смяната на трима министри в кабинета. От правителството си тръгват транспортният министър Ивайло Московски, регионалният Николай Нанков и вътрешният Валентин Радев. Причината е тежката катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души.

Премиерът Бойко Борисов се ползва с пълната подкрепа на други две от партиите в коалицията – Атака на Волен Сидеров и ВМРО на Красимир Каракачанов.

Вицепремиерът Каракачанов заяви вчера, че смяната на министри е в правото на министър-председателят, още повече, че става въпрос за хора от квотата на ГЕРБ. Същата позиция защитава и председателят на ПГ на Обединените патриоти Волен Сидеров.

И двамата са категорични, че подкрепят оставките, въпреки че не вярват в личната вина на тримата министри за трагедията.

В традиционната си роля на вътрешен опозиционер и в патриотичната коалиция, и в кабинета влезе вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов. В неделя той обяви, че партията му ще гласува против оставките.

Рокадите биха могли да бъдат разгледани още на извънредното заседание на парламента във вторник. Тепърва се очаква решението на премиера кои ще бъдат новите министри в правителството.