Мария Габриел: Кодексът за дезинформацията онлайн ще бъде готов септември - bulgaria.utre.bg

Мария Габриел: Кодексът за дезинформацията онлайн ще бъде готов септември

02 септември 2018, 14:02 | Ани Валентинова

Фалшивите новини засягат всеки един от нас и демокрацията, каза еврокомисарят

Очаква се Кодексът за дезинформацията онлайн да бъде готов през септември. “Очакваме много конкретни мерки за прозрачност, за борбата с фалшивите акаунти, за алгоритмите и начина, по който те оказват влияние върху нашия информиран избор.“ Това заяви еврокомисарят за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел, която участва в 11-ия летен университет на Младежи ГЕРБ.

Габриел уточни, че ако няма конкретни мерки, си запазва правото през декември да излезе с анализ и да предложи следващи мерки, включително и такава от регулаторен характер.

По думите й само за няколко месеца са успели да вкарат в политическия дневен ред на Европа фалшивите новини и дезинформацията онлайн. „Истината е, че фалшивите новини засягат всеки един от нас, засягат и демокрацията, като нейни устои и принципи, и най-негативното последствие е, че те рушат доверието“, заяви Габриел.

За да разяснят негативния ефект и начините да се предпазим от подвеждащата информация, младежите организираха инициатива в центъра на Варна. На видео стена пред входа на Морската градина беше излъчен кратък филм, а участниците в политическата академия се включиха в раздаването на флаери.

„Фалшивите новини, поднесени с гръмки и скандални заглавия, лесно привличат интерес, но изкривяват реалността и въвеждат в заблуда. Хигиената на четене изисква внимателно да подбираме източниците на информация, на които бихме могли да се доверим. Споделяйки в социалните мрежи манипулирани факти и тълкувания, на практика ставаш съучастник в лъжа”, заяви председателят на МГЕРБ Георг Георгиев.

„Съжалявам, че има политически партии и техни представители, които са съпричастни към производството и разпространението на фалшиви новини. Ролята на политиците е да бъдат достоверен източник и да вдъхват доверие. Обратното е нелепо!”, категоричен беte Георг Георгиев.

„Проверявайте фактите, преди да се доверите! Сайтове със съмнителни заглавия „изникват” периодично в интернет пространството единствено за да заблуждават с фалшиви новини. Не вярвайте на медии, страници и профили в социалните мрежи, които не познавате и всяка информация в тях е скандална! Най-лесният начин да се предпазите е да не отваряте линк, ако не идва от достатъчно надежден източник”, съветват младежите чрез флаерите и краткия видео филм, който привлече интереса на варненци.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета