Петко Симеонов: Никой не е предлагал на Босия да стане вицепрезидент или депутат

Политика

02-09-2018, 11:58

Снимка:

Фейсбук

Автор:

България утре

Всичко от Автора

Босия е митотворец, фактите са други, заяви един първите сини лидери

„Никой не е предлагал на Кольо Босия да стане вицепрезидент на Желю Желев. Нито при избора му от 7 ВНС, нито при изборите от 1992.“ Това написа в профила си във Фейсбук един първите сини лидери Петко Симеонов.

Изказването му дойде като опровержение на думите на Николай Колев-Босия в интервю за Клуб Z. Там Босия казва: „ Обработваха ме да ставам вице на Желю“. Симеонов обаче опровергава не малка част от изказванията. Обяснява, че при избора от ВНС вицето се предлагало от БСП, при следващите избори вицето се определило от НКС доминиран от 39-те. „И за БСП и за НКС Босия не е бил възможен кандидат“, пише Симеонов. И допълва: „Моите уважения към Кольо Босия като личност, но той е в заблуда, ако си вярва, че някой го е предлагал за депутат във ВНС, за да отказва. Кой му е предложил и на кого е отказал?“

„За онова, което му бил казал Тодор Живков. Не му вярвам за две стотинки. Фантазира!“, пише Симеонов.

В интервюто Босия обяснява, че когато бил под домашен арест, Живков го викал на среща. „В Москва се взе решение да се връщат към капитализма. И наредиха да създаваме опозиция, която е била в България отпреди 9-и септември и в Русия отпреди революцията. И вика - през 1983 година ние взехме решение в Политбюро на ЦК да бъдат възстановени старите партии и евентуално, ако има необходимост, да се създадат нови“, твърди Босия в интервюто.

„Все пак има висши ръководители на БКП, които са живи и с ума си. Могат да потвърдят или отрекат твърденията на Босия за решения на БКП от началото на 80-те. Освен това твърдението на Босия е от такъв характер, че Живков, вкаран в ареста и съден по времето след 10, не би могъл да спести такива фундаментални за невинността му факти. Заедно с това има архиви!  Не е възможно в тях да няма преки или косвени сведения по такива възлови за тоталитарния комунизъм теми“, подчертава Симеонов.

И обяснява защо отговаря на думите на Босия. „Защото Босия в това интервю е митотворец. Фактите са в друга посока... Впрочем има достатъчно напреднали в изучаването на архивите учени. Да кажат.“