Заради африканската чума: Евтаназираха всички прасета в село Тутраканци - bulgaria.utre.bg

Заради африканската чума: Евтаназираха всички прасета в село Тутраканци

01 септември 2018, 14:41 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    pixabay

България и Румъния предлагат увеличение на бюджета на ЕС за борба със заразата

Приключила е евтаназията на прасетата във варненското село Тутраканци, където беше установено първото в България огнище на африканска чума по свинете. По данни на Агенцията за безопасност на храните са били убити 65 животни. Собствениците ще бъдат обезщетени финансово.

Експертите взимат проби от съседното село Бозвелийско, което попада в 3-километровата рискова зона. Резултатите ще излязат до дни.

Едно от съмненията за разпространението на заразата е чрез фуражи. Това съобщи във Варна министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Той допълни че заради заразата във вторник превантивно ще бъдат свикани щабовете в областите Русе, Силистра и Добрич.

Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев посъветва стопаните при всяко съмнение да уведомяват ветеринарните власти. „Ако прасето показва признаци на заболяване, да не се търси възможност да го лекуват“, посъветва той.

Междувременно стана ясно, че българският евродепутат Момчил Неков и двама негови колеги от Румъния са внесли предложения за увеличение с близо 40 млн. евро на бюджета на ЕС за следващата година. Според тях увеличението е нужно за борба с африканската чума по свинете и заболяванията по дребните преживни животни, съобщава БНР. Предложенията са аргументирани с това, че през 2018 г. се наблюдава увеличение на разпространението на болести по животните в ЕС.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета