Строителите към Радев: Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на неверни твърдения

Политика

01-09-2018, 10:50

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Трагедия се политизира и използва, а това е опасно, предупреждават от Камарата на строителите в България

Изказванията на президента по повод на трагедията край Своге, в която при катастрофа загинаха 17 души, предизвика остра реакция от страна на строителите. „Не приемаме използването на президентската институция за разпространение на откровено неверни твърдения“, заявиха в своя позиция от Камарата на строителите в България (КСБ). И подчертаха, че внушенията, които отправя Радев, не са за първи път, а говореното на президента е изключително опасно и може да доведе до блокиране на европейски средства, фалит на фирми, драстично увеличаване на безработицата, стачки и негативен имидж на България.

„Твърденията за „порочни системи в обществените поръчки, строителството“, „изядени“ пари и вихреща се „безнаказаност“ са необосновани и безотговорни, част от политическото говорене, без никаква аргументираност, което показва тенденциозност и създава негативни нагласи в обществото към един от браншовете с основен принос към икономиката и осигуряващ сериозна заетост“, заявява браншът. И напомня, че той създава блага за страната.

„Напомняме, че в Централния професионален регистър на строителя на КСБ са вписани над 5100 фирми, които осигуряват работа на над 200 хил. души и препитание на близо 1,5 млн. българи. Голяма част от тези хора вероятно също са гласували за президента Радев, чиито са тези твърдения.“, пише още в позицията.

„Призоваваме президента г-н Радев да се извини на тези 200 хил. души, работещи в строителния бранш! Строителният отрасъл е изправен пред огромни предизвикателства, спирането на стартирали и забавянето на реализацията на предстоящи важни инфраструктурни проекти може да доведе до сериозни икономически последици за България, както и до критично задълбочаване на и без това тежкия проблем с липсата на кадри, които просто ще напуснат страната, търсейки по-стабилен трудов пазар“, предупреждават от Камарата.

Браншът изразява съболезнования към близките на загиналите и пострадалите при пътния инцидент.

„Ние вярваме, че следствието и прокуратурата ще установи причините и виновните ще бъдат наказани. За съжаление една трагедия се политизира и използва, като се поставя негативен знак върху строителния бранш като цяло и се омаловажават огромните усилия и постигнатото в модернизирането на инфраструктурата и строителството на важни обекти на фирмите, които работят при стриктно спазване на законовите изисквания и нормите за безопасност“, се казва още в позицията.