Опасност от западнонилска треска в Бургас

Общество

31-08-2018, 19:41

Снимка:

Община Бургас

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Общината предупреди жителите и гостите си

„Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас се чувства длъжна да предупреди своите жители и гости, че има потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска тук.“ Това се казва в съобщение, публикувано на страницата на общината.

В него се посочва, че в момента има жена, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване. За съжаление, напълно сигурно е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска, допълват от общината.

В отговор на потенциалната опасност, през следващите дни Община Бургас ще проведе засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари. Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.

Общината също така предупреди всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно. 80 % от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20 % признаците на болестта са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1 % от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.

Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.