Ваня Колева пред Младежи ГЕРБ: Насърчаваме инициативността на младите хора

Общество

31-08-2018, 17:29

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

ММС вече активно работи за промяната на облика на младежката политика в страната, заяви зам.-министърът

България постави като един от основните приоритети по време на своето Председателство на Съвета на ЕС именно „Младите хора и бъдещето на Европа“. Това се прави за първи път от държава-членка и допринесе за постигането на успех в сектора. Това коментира зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева пред над 250 младежи от цялата страна по време на 11-ия летен университет на МГЕРБ „Само истината, НЕ на фалшивите новини“.

Като пример за целенасочената политика за устойчиво младежко развитие тя посочи първото законодателно досие в сектор „Младеж“, което се затвори по време на българското председателство. „Успяхме да постигнем споразумение с Европейската комисия и Европейския парламент за приемане на първата европейска младежка програма с бюджет от 360 млн. евро с името „Европейски корпус за солидарност“. Това е платформа, която дава възможност на младите хора да се развиват и да извършват доброволческа дейност или да работят по проекти в своята страна и в чужбина, като допринасят за солидарността в Европа”, обясни Колева.

Тя изтъкна, че Министерството на младежта и спорта насърчава инициативността на младите хора и тяхното развитие, като условия за това се създават чрез европейските и национални възможности за финансиране.

„Искаме младите хора да споделят визията си за бъдещето на младежката политика”, категорична бе Ваня Колева и припомни, че е сформиран и най-многобройният Обществен съвет към министъра на младежта и спорта по младежки въпроси - с 27 члена.

„Целта ни е насочена към децентрализиране на младежката политика. Неслучайно от есента започвам изнесени срещи с младежи във всички райони на страната, така че да достигнем възможно най-много от Вас и да чуем Вашите идеи и предложения. Тези срещи ще са ценни и при създаването на следващата Национална стратегия за младежта”, обърна се зам.-министърът към младите хора.

Ваня Колева запозна участниците във форума с работата по двете национални програми, насочени към младите хора в страната: Национална програма за младежта (2016-2020) и Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта. „Това са директните инструменти, с които подпомагаме младежкия сектор и стимулираме младежкото развитие. Общият финансов ресурс на двете програми е в размер на близо 3 000 000 лв.”, допълни зам.-министърът.

По думите й в ММС вече активно се работи за промяната на облика на младежката политика в страната. „Действащата към момента нормативна уредба въвежда множество важни понятия като младежка работа, младежки работник, младежка организация, младежка дейност, младежка услуга и др. Необходимо е да се разработят общоприети стандарти за качество на младежките услуги и финансирането им”, изтъкна Ваня Колева и уточни, че министерството е обезпечило необходимото за целта финансиране чрез проект по ОП „Развитие на човешките ресурси”.