Юлия Тимошенко иска да е президент - bulgaria.utre.bg

Юлия Тимошенко иска да е президент

31 август 2018, 08:38 | Марияна Толева
  • Снимка:
    tymoshenko.ua

Кандидатира се за изборите догодина

Бившият министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко обяви, че се кандидатира за президентските избори следващата година. Лидерката на партия "Отечество" ("Батькивщина") подчерта, че няма да търси подкрепата на други партии.

"Аз заявявам ясно и отговорно, че мога да поема отговорност пред хората само за собствените си действия, думи и задължения. И ще спазя ангажиментите, които поемам“, заяви  тя.

Юлия Тимошенко заяви, че в рамките на своята кампания планира да представи "план за действие за първите 100 дни работа като нов президент", които възнамерява да изпълни, ако бъде избран.

Последното социологическо проучване от август месец показва, че Юлия Тимошенко би спечелила изборите за президент, като получава подкрепа от 14%. Веднага след нея с 11 % се нарежда бившият министър на отбраната Анатолий Гриценко. На трето място е бившият вицепремиер Юрий Бойко. Настоящият президент Петро Порошенко е на четвърто място.

Тимошенко става популярна в родината си след Оранжевата революция през 2004 г. Тогава заема и за първи път поста на премиер. В последствие е министър-председател на Украйна от 2007 до 2010 г. През 2011 г. е арестувана и осъдена заради превишаване на правомощията си за сключване на договор за газ с Русия. Осъдена е на 7 г. затвор. През времето, в което лежи в затвора, Тимошенко многократно водеше гладна стачка и настояваше, че присъдата й е политическо преследване от нейните опоненти. През 2014 г. бе освободена.        

 

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета