Ремонтират пътя край Своге, но след вземането на проби от асфалта

Утре разследващите правят оглед на мястото на трагичния инцидент

Ремонтът на пътния участък, където стана жестоката катастрофа край Своге, ще започне след разрешение от разследващите органи. То ще бъде дадено, след като от пътната настилка на това място бъдат иззети пробите, които да бъдат ползвани при експертизи за установяване на състоянието, състава и начина на изпълнение на асфалтовия път, съобщиха от прокуратурата. Това ще бъде направено утре от следователи от Националната следствена служба в 10,00 ч.

Провеждането на огледа и вземането на проби /образци/ от настилката на пътя ще причини временно затруднение при движението, предупредиха от прокуратурата. На АПИ и МВР е възложено създаването на необходимата организация за това и оповестяването й. 

Разследването на причините, довели до смъртта на 17 души, продължава. В Националната следствена служба са разпитани 20-те членове на Държавната приемателна комисия, извършила окончателното приемане на пътя след ремонта му. Те са представители на различни институции - Агенция "Пътна инфраструктура", Областно пътно управление, МВР, РИОСВ-София и РИОСВ-Враца, Районните служби "Пожарна безопасност и защита на населението" в Мездра и Своге, Столична община, общините Мездра и Своге, както и представители на фирмите, осъществявали проектирането, инженерния надзор и изпълнението на пътя - ДЗЗД "ТРЕЙС-СВОГЕ", "Виа-План" ЕООД, "Пътконсулт 2000", "Мотт Макдоналд лимитид". Като свидетели са разпитани също министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Светослав Глосов.