Нанков за Своге: Трябвало е да се използва друг материал за асфалта

Ще има наказани от държавната администрация, категоричен е регионалният министър

Първият анализ на асфалта е показал, че е трябвало да се слагат съвсем друг вид материали. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след разпит в Националната следствена служба заради фаталната катастрофа край Своге. Повече от 3 часа продължи разпита на министъра, който бе извикан като свидетел по случая. Пътят е категоризиран като второкласен път за транзитен трафик за тежко и много тежко движение. Затова е трябвало да се използва и друг вид материал за асфалта. Предстои проби от пътя да се вземат и от международна лаборатория.

Нанков бе категоричен и че ще има виновни сред държавната администрация

 „По отношение на държавната администрация, по линия на административната отговорност, ще предприема много бързи и решителни действия, крути мерки, не само по подобряване на процеса, а и по линия на персонална отговорност. Всички замесени в процеса по възлагане, реализация, приемане на пътя са или ще бъда привикани, те ще са част от производството“, категоричен е регионалният министър.

Една от фирмите в консорциума, участвал при ремонта на пътя, вече е отстранил дефектите в своя участък, като предстои и другият участник да ги отстрани.

Министърът коментира и че след като вчера скоростта в участъка е била намалена от 40 на 30 км/ч, средната скорост се е нормализирала до предишното ограничение.