Прокуратурата в Бургас се самосезира по казуса "Силистар" - bulgaria.utre.bg

Прокуратурата в Бургас се самосезира по казуса "Силистар"

30 август 2018, 15:17 | Ани Валентинова
  • Снимка:
    prb.bg

С решението е нарушен Закона за устройство на територията, заяви Нено Димов

Окръжна прокуратура – Бургас се самосезира от журналистически материали и разпореди на Областния управител на Област Бургас да упражни инцидентен административен контрол над Решението на Общински съвет – Царево, с което е дадено одобрение за изработване на план за застрояване на парцел от 22 169 кв. м. в местността „Силистар“. Това съобщиха от институцията днес.

Вчера премиерът Бойко Борисов разпореди на областния управител на Бургас Вълчо Чолаков да предприеме всички законови мерки, за да спре изпълнението на решението за „Силистар“.

„Указано е при констатация на противозаконни действия да бъдат предприети необходимите незабавни мерки за отстраняването им“, се казва още в съобщението на окръжната прокуратура.

По-рано министърът на околната среда и водите Нено Димов съобщи, че с решението е нарушен Закона за устройство на територията. "Нарушението е в това, че преди Общинският съвет да гласува решението е трябвало да се обърне към Районната инспекция по околната среда и водите в Бургас, за да бъде казано коя е процедурата, която трябва да следва. Той не е попитал и това вече е нарушение“, обясни министърът. И допълни, че Районната инспекция в Бургас е сезирала областния управител с писмо от вчера сутринта и Министерството на регионалното развитие, които са органът по Закона за устройство на територията.

Той допълни, че не може да се говори за строителство в местността, която попада в Природен парк „Странджа“ и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. „Самото допускане за промяна на устройствения план трябва да се съпътства с екологична процедура. Този тип планове задължително минават през оценки. Предполагам, че кметът и Общинският съвет ще се съобразят с предписанията, които ще бъдат дадени от областния управител“, заяви Димов.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета