„Трейс груп”: Ремонтът на пътя край Своге е по правилата, реагирали сме на всички сигнали

Изпълнител е избран по Програма “Транзитни пътища V“, а не по Закона за обществените поръчки

Целият ремонт на пътя Мездра - Елисейна - Своге - Нови Искър, както и последвалите действия по отстраняване на дефекти, са извършени според правилата на АПИ и както е разписано в договора между двете страни. Това се посочва в позиция на фирмата "Трейс Груп”, разпространена до медиите. Компанията е извършила ремонта на пътя край Своге, където в жестока катастрофа с автобус загинаха 17 души, а над 20 пострадаха.

„Договорът за изпълнение на проекта е сключен по Договорни условия за изграждане на строителни и инженерни работи, проектирани от Възложителя“, пише в писмото от фирмата. Възложител по договора е Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От компанията посочват, че изборът на изпълнител по проекта се провежда по правилата и процедурите на Програма "Транзитни пътища V", на база на международното ратифицирано споразумение, а не по Закона за обществените поръчки. 65% от финансирането е на Европейската инвестиционна банка.

„Относно изнесените данни за изпратени до нас писма, изискващи отстраняване на твърдени дефекти на основание на гаранционната ни отговорност като изпълнител – уведомяваме Ви, че когато сме получавали кореспонденция, коректно адресирана съобразно изискванията на договорните условия по ФИДИК, сме реагирали съобразно предписанията на договора“, уверяват от фирмата и допълват, че „като отговорна компания сме отстранили всички безспорни претенции по гаранционната ни отговорност, които са били коректно претендирани съгласно договорните условия“.

От компанията коментират и лабораториите, които са използвали. „В България лабораториите не се делят на частни и държавни, а на акредитирани и неакредитирани. Един от минималните критерии за квалифициране на оферентите в тръжната процедура, за спечелване на проекта е Изпълнителят да разполага с лаборатория. В рамките на проекта сме ползвали няколко акредитирани лаборатории“, се посочва в писмото.

От фирмата подчертават още, че "Трейс Груп Холд" АД е с кристално ясна собственост и капитал на Софийската Фондова Борса“.