София става постоянна Европейска столица на спорта

Спорт

29-08-2018, 19:53

Снимка:

sofia2018.bg

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Йорданка Фандъкова е поканена за почетен председател на ACES EUROPA

София е обявена за постоянен носител на титлата "Европейска столица на спорта". Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че решението е взето от базираната в Брюксел Асоциация на европейските градове и столици (ACES EUROPA), която е дала висока оценка за свършеното по програмата досега.

"На финала на летния сезон сме в годината, в която София е европейска столица на спорта. Ще станат четири години, в които работим активно за увеличаване на хората, които се занимават с масов спорт. Разчитаме на всички знаменити български спортисти, които с примера си заразяват деца и възрастни", заяви Фандъкова. Тя допълни, че в рамките на тези години са проведени 500 събития, в които са се включили 1.2 милиона души.

"Искаме да създадем устойчив спортен модел, който да остане в полза на софиянци и след 2018 г. Да завършим инфраструктурните проекти и инициативи в областта на спорта“, допълни председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

Фандъкова е била избрана за почетен председател на ACES EUROPA за 2019 г., което се случва за пръв път в практиката на организацията.