Регионалният министър: В асфалта на мястото на катастрофата има варовик – недопустимо е

Рецептата на асфалта е одобрена през юли 2014 г. – по време на кабинета „Орешарски“

Съдържание на варовик в пътната настилка на мястото катастрофата край Своге, са установили взетите проби. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Този материал според нормативите за пътно строителство у нас е недопустим за използване.

Наличието на варовика проличало при теста със солна киселина.

Министър Нанков припомни фактологията по случая. Проектът за ремонта е от 2011 г., а отсечката от пътя е приета през 2016 г. През юли  2014 г. е одобрена рецептата на положения асфалт – тогава начело на страната е кабинетът „Орешарски“.

В АПИ са подавани проби от асфалта от фирмата-изпълнител и са одобрявани. Държавно-приемателна комисия от 20 члена е приела пътя декември 2016 г., но взетите проби сега се различават от предварително одобрената рецепта.

Регионалният министър допълни, че някои от нещата, които знае, не може да изнесе на този етап. Според него вчера са иззети всички налични документи при обиска на офисите на „Трейс груп“, но не е много редно при действията на Националната следствена служба и в момента да се правят внушения и да се издават присъди.

„ Грубо се политизира темата, както видяхме днес. Георги Свиленски от БСП с цялото ми уважение, не е разбрал за какво става дума. Пътната агенция не намира фирмата, може би това му е нивото.“

Установеното до момента по случая с тежката катастрофа до Своге показва, че съгласно нормативи у нас, използваният от „Трейс Своге“ материал е недопустим за използване, въпреки, че в документите, които са подавани, материалът е с характеристики, които са различни и отговарят на изискванията, припомни регионалният министър.

Той обясни, че гаранцията на обекта по норматив е 2 г. и не е изтекла, защото пътят е одобрен през декември 2016 г. Нанков обеща, че истината за пътния инцидент и за всички причини за състоянието на пътя по време на катастрофата ще излезе и справедливостта ще възтържествува.