СДВР: Масови обири заради отворени прозорци и балконски врати през лятото

Крими

27-08-2018, 16:24

Снимка:

pixabay

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Две кражби станаха през уикенда в Кюстендилско

Разкриваемостта на тези кражби се е увеличила едва с 2%

През лятото хората оставят отворени прозорци и балконски врати и това е предпоставка за нарастване на обирите по домовете, информира БНТ.

Грабежите се извършват дори когато хората са в жилището си. Освен, че стават по-нагли, като правило крадците започват да наблюдават набелязания адрес преди да го оберат. Поради това от полицията съветват хората да бъдат бдителни за всичко необичайно, което се случва около домовете им.

Понякога крадците са особено изобретателни и много смели. Те проникват на адреса, който са си набелязали, през други жилища, обикновено през тавански помещения. Това е свързано с техническа подготовка и с познаване на самия район, коментират разследващите. Пораждат се и спекулации за употреба на газ при тези кражби, с който се упояват обитателите на домовете.

За момента от СДВР са скептични, защото нямало доказателства за използване на газ. От друга страна  чисто логически според органите на реда, е много трудно да се случи, тъй като такъв метод на кражба е по-характерен за някои тайни служби и е много неприложим в битови условия. Този метод изисква голяма подготовка, огромна сума пари за снабдяване с необходимите неща и се изисква много голямо количество газ да се вкара през някакъв миниатюрен процеп, което на практика е невъзможно според експерти на СДВР.

За съжаление, разкриваемостта на този тип кражби за последните няколко години се е увеличила едва с около 2%, признават разследващите. Те успяват да приложат ефектни начини на задържане тогава, когато информацията им е своевременна и са били подготвени предварително, за да влязат в начина на мислене на обирджиите. Като правило това са хора с нисък социален статус, които нямат никакви морални или други задръжки да извършат тези престъпления, коментират от СДВР.