Макрон: Европа не може да разчита на САЩ за сигурността - bulgaria.utre.bg

Макрон: Европа не може да разчита на САЩ за сигурността

27 август 2018, 16:14 | Марияна Толева
  • Снимка:
    EBS

Изрази тревога за ситуацията в Сирия

Сигурността в ЕС, САЩ, Русия, Турция, Брекзит – това са част от темите, които френският президент Еманюел Макрон засегна днес в речта си. В продължение на час и половина държавният глава очерта визията си за единна Европа пред над 200 дипломати.

„ЕС не трябва да разчита на сигурността на САЩ“, заяви Макрон и подчерта, че е нужно тази отговорност да е в ръцете на европейците. Очаква се в следващите месеци Макрон да представи и своят пълен план за сигурността на ЕС. Той обаче подчерта, че това зависи от преразглеждане на отношенията с всички европейски партньори включително и Русия и Турция.

По думите му е нужна изграждането на стратегическо партньорство с Москва. За такова с Турция се обяви още Макрон, като обаче отхвърли възможността Анкара да стан член на ЕС.

 „Мислим ли днес ясно и откровено, че можем да говорим за членство на Турция в Европейския съюз, когато всеки ден президентът на Турция... потвърждава панислямския план, който се представя като антиевропейски? Тоест, тези редовни действия са в разрез с нашите принципи“, добави той.

Макрон изрази тревога и от случващото се Сирия, като предвижда нова хуманитарна криза в Идлиб – последният бастион на бунтовниците. Френският президент също така отбеляза, че никога не е настоявал за оставката на сирийския президент Башар Асад в замяна на оказването на хуманитарна помощ на страната. В същото време Макрон намекна, че да се остави властта в ръцете на Асад "ще бъде ужасна грешка".

"Франция не може да назначава бъдещи сирийски лидери... Но е наш дълг и в наш интерес да гарантираме, че сирийският народ е в състояние да направи това", посочи той.

Той призова и за сключване на сделка за Брекзит до края на годината.

"Франция иска да поддържа силни и специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разнищването на Европейския съюз", заяви той.

 Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Още новини от Свят