И след смъртта – войната между Тръмп и Маккейн продължава

Свят

27-08-2018, 11:40

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Почина сенатор Джон Маккейн

Американският президент отказа да излезе с изявление за сенатора

„Америка загуби един национален герой“- това гласяха повечето официални изявления на американския и световния елит по повод смъртта на сенатор Джон Маккейн. Дори първата дама на САЩ изказа признателност пред републиканеца.

„Нашите мисли, молитви и най-дълбоко състрадание към семейството на Джон Маккейн. Благодаря сенатор Маккейн за вашата служба към нацията“

Само че за национален герой всички очакваха повече – а именно официално изявление от Белия дом. И да, такова е имало. Лично пресаташето на Белия дом Сара Сандърс и началникът на кабинета Джон Кели са го подготвили след новината за смъртта на сенатора. В него те са посочили огромните заслуги на ветерана и сенатор, определяйки го като герой. Това изявление обаче е в кошчето.

Американският президент Доналд Тръмп е отказал да го изчете с извинението, че ще напише лично нещо. И го прави, и той като съпругата си в Туитър:

„Моето най-дълбоко съчувствие и уважение към семейството на сенатор Джон Маккейн. Нашите сърца и молитви са с вас!“

Всеизвестен е конфликтът между Тръм и Маккейн. Приживе сенаторът бе един от най-отявлените критици на американския президент. Затова и анализатори не се учудват от реакцията на Тръмп.

Маккейн обаче нанесе последния удар във войната с Тръмп, пише  CNN. А именно – президентът не е поканен на погребението на сенатора. Там ще бъдат други представители на Овалния кабинет като Барак Обама и Джордж Буш.

От първия губи надпреварата за Белия дом, а от втория вътрешните избори на републиканците. И все пак тези негови опоненти ще го изпратят в последния му път.