Как ще се отрази поскъпването на природния газ на цената на парното?

Животът

27-08-2018, 12:09

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

КЕВР може да отложи повишението на цената заради отоплителния сезон

Ако природният газ поскъпне с 15% от 1 октомври, то цената на парното ще се увеличи между 7 и 10%. Това коментира за БНТ Христо Казанджиев, експерт от Българския енергиен форум.

Ефектът от поскъпването на прородния газ ще дойде заедно със северняка - ноемрви. Най-осезаемо ще се отрази именно на сметките за парно и топла вода с увеличение между 7 и 10% според енергийният експерт Христо Казанджиев. Касовите бележки за стоки от първа необходимост като хляб например няма да се променят много.

"Ще поскъпнат 1, 2, 3% . Трябва да имаме предвид, че търговците като правило, от гледна точка запазване на своята конкурентоспособност, едва ли биха отразили пълния размер на увеличението", коментира Казанджиев.

Според него, трябва да свикнем с идеята за по-високи цени на природния газ, защото януари догодина се задава ново увеличение. Пак с около 10-15 %. Съветът му е всеки да помисли за своята енергийна ефективност.

През януари цента за 1 000 кубични метра е била 351 лева. Ако се реализира прогнозата на "Булгаргаз", то от 1 октомври цената ще достигне 458 лева.

Дали реалното увеличение ще бъде 15%, зависи първо от предложението, което „Булгаргаз“ ще отправи към Комисията за енергийно и водно регулиране на 10 септември и второ от анализа на самата Комисия. Опасенията на експерта Константин Делисивков са, че КЕВР може да отложи повишението на цената заради отоплителния сезон, за да няма недоволството у хората.