Наш дипломат: Турската криза няма да стане световна

Спадът на турската лира затруднява износа ни, но вносът става по-привлекателен

Кризата в Турция не може да се превърне нито в световна, нито може да окаже въздействие на развиващите се пазари, смята Георги Димов, бивш консул на България в Одрин.  В студиото на Нова той обясни как ще се отрази икономическата криза в Турция на България.

„Обстановката в Турция никак не е нормална. Тук не става въпрос за валутна криза, това е дълбока структурна криза в турската икономика. Някои наблюдатели очакват до една година Турция да влезе в рецесия, други смятат, че това може да се случи още в четвъртото тримесечие на тази година“, коментира ситуацията в южната ни съседка бившият ни дипломат.

Георги Димов припомни, че доскоро Турция е определяна като тигърът в Европа, но икономическият ръст се е оказал кух, защото е осъществен с много кредити. В момента нивата на американския долар стават предпоставка за социално напрежение, смята анализаторът. Той поясни, че напрежението в Турция вече ескалира и неприятната за икономиката ситуация се обяснява с наличието на икономически терористи.

Бившият дипломат предупреди икономическите играчи у нас да бъдат много внимателни с коментарите си по темата Турция. Предприятията, които изнасят за южната ни съседка, ще имат затруднения поради спада на турската лира, но вносът оттам ще бъде привлекателен. Според Георги Димов кризата в Турция не може да се превърне в световна и няма да окаже въздействие на развиващите се пазари. Европа също няма да бъде засегната. Реално и за България няма опасност, защото основно внасяме от Турция, допълни бившият ни консул в Одрин.