Чака ли ни ново поскъпване на ток и парно?

Има риск прогнозата на „Булгаргаз“ за 15% увеличение от октомври да е вярна

„Булгаргаз“ иска поредно поскъпване на природния газ от октомври с 15%, което би довело до рязък скок в цените на ток и парно. Дали ще бъде одобрено то зависи от КЕВР. Решението ще зависи от движението на цените на суровия петрол на международните пазари, заяви пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов.

Причината компанията да поиска увеличението са очакваните по-високи цени на вноса на природния газ, по-високият курс на щатския долар спрямо лева, както и в резултат на акумулирания ефект от утвърдената продажна цена за ІІI-то тримeсечие на 2018 г.

Последното увеличение на цената на природния газ беше в началото на юли. Тогава синьото гориво поскъпна с 10, 81% до цена 400,95 лв./1000 кубически метра.

„Публикуваното съобщение на „Булгаргаз“ е предварителна прогноза. Очакваме до 10 септември намеренията да бъда официално входирани в КЕВР. Аз самият следя внимателно цените, както на суровия петрол, така и курса на долара и не крия, че в момента са твърде високи”, коментира след редовно заседание на КЕВР Иванов.

Той обясни, че е притеснен от изразената готовност на САЩ да наложат санкции на Иран, които ще засегнат най-вече износа на суров петрол от страната. Иванов не очаква България да попадне в кръга на засегнати европейски държави от желанието на администрацията на президента Тръмп да наложи санкции, за да ограничи доставките на руски природен газ за Европа.

Според шефа на енергийния регулатор дългосрочно решение за намаляване на цените на руския природен газ е възможно след антимонополното споразумение на ЕК и Газпром. Споразумението още не е публикувано на страниците на EuroAktiv, но когато това стане факт България и по точно „Булгаргаз“ ще има 10 седмици, за да предоговори цените на доставките на руски газ до нивата на най-ниските в Европа - тези в Германия и Австрия.