Мъже в бащинство, а жените работят – все по често явление

Общество

23-08-2018, 11:40

Снимка:

pixabay

Автор:

Габи Иванова

Всичко от Автора

Мотивите са финансови

От началото на годината 884 мъже са избрали да гледат децата си докато жените им работят. Това показват данни на Националния осигурителен институт, съобщава БНТ.

Мотивът да подобно решение предимно е финансов – мъжете често са осигурявани на по-високи пари от съпругите си или пък жената е на висока позиция и с по-добри доходи и квалификация.  

Средният размер на помощите за отглеждане на дете за периода януари - юни 2018 г при мъжете е 936,33 лв, а при жените е осезаемо по-нисък – 550,83 лв.

Най-много бащи се грижат за децата си в София, Пловдив и Стара Загора.

Пример за подобно семейство, в което таткото остава вкъщи са Светлин и Ваня. Те имат две деца – Константин и Неда. Когато малкият Косьо навършва една годинка, дълго се чудят кой да поеме грижите за него - майката, бащата или детегледачка.

В този момент обаче животът решава вместо тях – Ваня получава професионално предложение, на което няма как да откаже. А Светлин остава вкъщи.

„В момента той е в етап на прохождане, така че доста време прекарваме в това да обикаляме, за да мога аз да го съпортвам, да го държа и да придобива една стабилност ден след ден“, разказва ежедневието си родителят.