CNBC: Руска ядрена ракета е паднала в Баренцово море

Свят

22-08-2018, 16:36

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Кремъл не разполагал с информацията на американските медии

Руска ракета с ядрен двигател е паднала в Баренцово море през 2017 г. след неуспешно изпитание, съобщава CNBC, като се позовава на източници от американското разузнаване.

Според техен доклад Москва планира да извади ракетата от морето, към  което излаз имат и Русия, и Норвегия. Според информацията три кораба ще бъдат включени в операцията по изваждането на ракетата, като единият е оборудван специално за работа с радиоактивни вещества.

Не е ясно каква е и дали има опасност за населението. Според експерти, ако ракетата бъде извадена невредима от морето, опасност няма. Вероятността обаче ракетата при разбиването си във водата да не е пострадала и да няма никакъв течен е минимална, смята директорът на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени Ханс Кристенсен.

Русия е представила новите си ядрени ракети през март, но имало още тестове, които трябва да преминат. Американската телевизия съобщава, че досега са направени 4 опита и всички те са неуспешни.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар по темата. „За разлика от американската телевизия аз не разполагам с такава информация. Препоръчвам да се обърнете към нашите експерти в тази област - Министерството на отбраната“, заяви той.