Ликвидатор на „Олимпик“: Ще помогнем на българите

Българските клиенти ще могат да упълномощят някого да действа от тяхно име в Кипър

Засегнатите от фалита на „Олимпик“ българи ще получат адекватно съдебно представяне в Никозия. Това увери временният ликвидатор на компанията в Кипър Павлос Накузи в интервю за БНР. Той обясни и какво трябва да направят ужилените българи, за да получат обратно парите си от прекратените полици към застрахователя.

"Като част от ликвидационната процедура, когато тя започне, всеки, на когото „Олимпик” дължи пари, ще трябва да подаде иск с доказателства за това, използвайки специален формуляр, който трябва да бъде заверен в съд в Кипър или в посолството на Кипър в София. Българските клиенти ще могат да упълномощят някого да действа от тяхно име в Кипър. В закона е регламентирано, че те имат право да попълнят формуляра  на собствения си език. Тъй като нормално той ще бъде на гръцки език, ние ще намерим начин той да бъде и на български език също", разясни Павлос Накузи.

Първоначалните изчисления показват, че сумата, която ще се изплати на засегнатите от фалита на „Олимпик“, е около 50 млн. евро. Това включва както възстановяването на средствата за сключени полици, така и покриването на щети след злополуки, настъпили преди прекратяването на договорите от 18 август.

Гаранционният фонд в Кипър разполага с нужните средства, за да изплати дължимите суми.