Красен Кралев връчи спортни колички на тенисистите Зоя Чавдарова и Калин Асенов

От новата методика за финансиране на спорта за хора с увреждания вече се възползваха още федерациите по канадска борба, баскетбол, гребане и конна езда

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи нови спортни колички на състезателите по тенис на корт Зоя Чавдарова и Калин Асенов. Моделите са изработени специално за тенисистите, след като в Италия им бяха взети точни размери и се отчете спецификите на уврежданията им.

За втора поредна година Българската федерация по тенис реализира проект по Програмата за развитие на спорта за хора с увреждания на ММС, в който са включени и средства за закупуване на количките. През 2017 г. Министерството осигури финансово изпълнението на Проекта с 26 000 лв., а през 2018 г. има увеличение с 6 000 лв. и средствата са в размер на 32 000 лв. Общият бюджет на програмата е 63 100 лв., от които 25 000 са собствени средства на БФТ, а 6100 са осигурени от фондация К.Г.Б - Клуб на готините баби и „Пежо“.

„Моментът е специален, защото това е един проект, който се реализира с подкрепата на държавата, на неправителствена организация, на федерацията и на една частна компания. Според мен това е правилният път и би трябвало всички социални проекти да се изпълняват по този начин. Защото средствата, с които Министерството на младежта и спорта разполага са ограничени, но ако получим подкрепата на обществото и частните компании ще имаме възможност да финансираме повече социални проекти като този. Тогава и дарителите ще могат да са сигурни, че подкрепят проекти, които са държавен приоритет и са част от държавната политика“, каза Кралев.

Министърът благодари на Българската федерация по тенис, че разширява ежегодно своята програма за хора с увреждания и изрази готовност финансирането за нея да бъде увеличено.

„През последните 3 години променихме коренно философията за подпомагане спорта за хора с увреждания. Преди средствата отиваха за подготовка само на 10-ина елитни състезатели, а сега Програмата е разширена така, че да обхване възможно най-голям брой хора“, допълни Кралев.

От новата методика за финансиране на спорта за хора с увреждания вече се възползваха още федерациите по канадска борба, баскетбол, гребане и конна езда.

Зоя Чавдарова, чиято цел е участие на Паралимпийските игри в Токио през 2020 г., и Калин Асенов благодариха на Министерството на младежта и спорта, на федерацията и всички дарители за оказаната подкрепа.

Генералният секретар на Българската федерация по тенис Катерина Генова подчерта, че чрез Програмата за хора с увреждания се организира целия тренировъчен процес на най-добрите ни състезатели, осигурява се участието им в международни турнири и необходимото материално-техническо осигуряване. Тя благодари на министър Кралев за подкрепата, която ММС оказва на централата в работата й с хора с увреждания през последните две години.

Капка Амзина, представител на Клуба на готините баби, също изтъкна доброто партньорство между държава, федерация и неправителствен сектор при реализирането на проекта.

През тази година проектът дава възможност още за участие в занимания по тенис на хора с увреждания, водени от професионално подготвени спортни специалисти, на спортна база и специализирани спортни уреди и пособия за практикуване на тенис за хора в неравностойно положение. Осигуряват се екипировка, спортни пособия, техническо оборудване и транспортни разходи. По него се обучават и 26 деца и млади хора с увреждания, разпределени на 8 групи, които провеждат занимания в продължение на 6 до 9 месеца в градовете София, Варна, Пловдив, Благоевград и Троян.