Изложбата „Златните момичета на България“ пред Народния театър

Министър Красен Кралев пожела пълна зала на гимнастичките

„Надявам се на пълната подкрепа на публиката по време на световното. Да се играе пред родна публика е малко стресиращо, но и помага. На първо място ви пожелавам да нямате контузии, успехите ще дойдат. Защото знам как се работи в художествената гимнастика. С много труд, себераздаване и лишения. Но вие сте доказали, че може да се справите отлично с всяка една ситуация. Федерацията ви е за пример на останалите за това как с труд се постига много. Желая ви успех на световното първенство, на вас, на вашите треньорки и ръководители и вярвам в успеха ви“, заяви министърът на спорта Красен Кралев на откриването на изложбата „Златните момичета на България“ пред Народния театър.

В нея са показани уникални фотоси на националките ни, на които в началото на септември предстои световно първенство в София. След това те ще бъдат превърнати в календар от един от спонсорите на федерацията Fibank, който ще бъде продаван с благотворителна цел за подпомагане на красивия спорт.

„Благодаря на министър Кралев за подкрепата през последните години. Смятам, че с нея ние показахме, че може да се борим с най-добрите. Световното първенство ще бъде уникално събитие“, каза председателят на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева-Сиракова.

На събитието са поканени всички 70 световни шампионки в този спорт, които ще пристигнат от цял свят. Всяка една ще получи специален възпоменателен медал.

„Предстои един наистина труден и интересен за българския спорт месец – септември. С три световни първенства, в четири български града“, допълни още министър Кралев. България е домакин на първенствата на планетата по волейбол, художествена гимнастика и гребане. Състезания ще има в София, Варна, Русе и Пловдив.

„Трудно може едно първенство да излезе печелившо икономически. Главната ни цел е да може българският зрител да види отблизо любимците си. И ако може да запалим повече деца да спортуват. Имам лични наблюдения във волейбола, когато след европейското, на което бяхме домакини заедно с Италия отново, стотици деца тръгнаха да играят волейбол. Владо Николов не смогваше да записва желаещите. Сега се надявам да се получи същото“, допълни министър Кралев.

„В художествената гимнастика е много трудно да пробиеш, защото говорим за един елит от максимум 10 момичета. Които трябва да бъдат избрани от стотици. Заради това отбелязах колко труд е необходим в този спорт. И колко лишения“, допълни още той.

„През последните години Пловдив се утвърди като един световен център в гребните спортове. Знам, че в момента нямаме тази успехи, които имахме преди, но не трябва да се отказваме. Дано децата се запалят и по този спорт, като видят бившите шампиони и състезатели край канала“, каза още Кралев.

Министърът очерта и спортовете, в които очакваме медали от олимпийските игри в Токио – борба, бокс, художествена гимнастика, вдигане на тежести и лека атлетика. „Но не трябва да отписваме никого. Защото точно на олимпиадите са най-големите изненади“, каза той.

„Най-важното при всичките е, че имаме много млади състезатели, които в момента пробиват и ще са в елита точно за олимпиадата“, отбеляза Кралев. „Това ми дава оптимизъм за представянето ни в Токио“, допълни той.

През седмицата той бе и при националките по борба във Варна.

„Момичетата се готвят доста сериозно и са в страхотна форма. Вярно е, че в момента при мъжете нямаме такива успехи, както в женската борба. Не виждам реформа при тях. Не може да разчитаме само на натурализирани състезатели. Трябва да се положат още по-големи усилия от страна на федерацията. Щангите бяха в изключително трудна ситуация. Но видяхте, че там не спряха да работят. И спечелиха медали при юношите и девойките. На младежката олимпиада също очакваме отличия от тях“, каза още министърът.

„Представянето ни на европейското по лека атлетика е в рамките на нормалното. Важното бе, че освен медала, с този скок Мирела Демирева придоби самочувствие и има психологическо предимство пред съперничките си. Ивет Лалова нямаше как да се справи по-добре след контузията. Знаете всички каква бе ситуацията с Габриела Петрова в последните 2 години. Но и тя намира  себе си. Радослава Мавродиева, ако бе повторила личното си постижение, също щеше да се бори за медал. Представянето е нормално, защото исторически повечето европейски първенства по лека атлетика са завършвали с един медал. Повтарям, че и в този спорт има таланти, като Александра Начева, които тепърва набират скорост. Трябва да се отчете, че заради натурализираните спортисти става все по-трудно в този спорт. Турция спечели медали само с такива. Но становището на нашата федерация и на нейния президент Добромир Карамаринов е да се опитаме да се борим със собствени състезатели. И приемам подобен подход. Оценка на треньорите не мога да дам. Аз комуникирам и изисквам от президентите“, допълни министър Кралев.

През последните години е направена огромна стъпка напред и в осигуряването на треньорските кадри. „Нашата администрация промени много неща в заплащането и на спортисти, и на треньори. Тези, които ги готвим за олимпиадата, един елит от 50-70 души, получават вече едни сериозни възнаграждения през последните години. Опитваме се техните треньори да взимат едни достойни възнаграждения. Знам, че положението в клубовете не е добро, нямат средства, трудно парите стигат до всички. Някои от общините въобще не участват в подпомагането, други участват много активно и така на места се разчита само на  останалия ентусиазъм у треньорите. Смятам, че с реформите, които предприемаме, ще успеем да решим и този проблем“, каза още министърът.