Майката на починало бебе: Д-р Пашева забави раждането с дни, после фалшифицираха епикризата

Още скандални случаи от родилното в Сливен

Още потресаващи случаи излизат за болницата в Сливен, където почина родилка. Преди 6 години смъртта на бебе след грешка на същата лекарка e била покрита от ръководството, твърди почернената майка Кристина Кукова пред Bulgaria On Air.

Жената и до днес разказва със сълзи на очи как през 2012 г. е постъпила в болницата с преносен плод, но въпреки това вместо раждане, екипът я оставя да лежи там още 16 дни преди раждането.

Едва на на 8 април, въпреки липсата на разкритие, д-р Пашева назначава естествено раждане. По късно родителите ще научат, че околоплодните води на майката за това вземе са станали не зелени, а направо кафяви, и детето им е било удавено в тях.

Самото раждане майката помни с болка и унижение, а лекарката открито и се подигравала.

„Казаха ми да се качвам по стъпалата пеша, за да имам разкритие. Да съм направела една тава с кюфтета на бебето, да му я показвам отпред, за да можело да излезе и всякакви такива... Тогава беше Цветница, имаше много малко лекари. Решиха, че ще правим секцио по спешност на 12-я час“, описва ужасът Кристина.

След раждането тя влиза в реанимация, а да види бебето – така и не и позволяват. Въпреки това детето е още живо, но в изключително тежко състояние.

„На мъжа ми са казали, че всичко е наред, просто малко по-тежко раждане, като злополучното раждане сега. А от неонатологията като са поели бебето мъжа ми са го направили на нищо, защото ние сме представени, че до последно сме си седяли вкъщи и сме дошли като е станала беля. А аз бях 16 дни в това отделение, всеки ден“, разказва майката.

Кристина се среща с неонатолозите, обяснява им, че са подведени и 16 дни тя е в болницата и не е била немарлива, а друг не си е свършил работа.

„Когато им обясних за какво става въпрос, ми дадоха дрехи и достъп до детето. За него се грижеха наистина много добре. Лекарствата са измислени за болни деца, за удавени не са измислени... А за мен това си беше умишлено. Навръх Великден то се подобряваше, влошаваше и на Великден си отиде. След това тръгнаха моите ходения по мъките, за да знам аз дали някога ще имам деца. Това е“, описва жената своята лична трагедия.

Кристина събира сили и сезира ресорните институции. Медицинският одит установява редица нарушения. Фалшифицирана е дори епикризата на детето, категорична е майка му. След одита тя се сдобива с втора епикриза, която потвърждава грешките на д-р Пашева. Кристина така и не получава обяснение от нея за случилото се. Лекарката просто изчезва.

Междувременно в интернет тече кампания за събирането на пари за друго бебе от Сливен с пареза след раждане при същия екип.

„Ивайло е на годинка и 2 месеца. Той е малкото ни и дълго чакано детенце и късметчето на големия ни син – Илиян. За съжаление, след груба лекарска грешка на ТАНЯ ПАШЕВА завеждаща АГ отделение на Окръжна болница Сливен при раждането, Ивайло получи акушерска пареза на дясна ръчичка. Тя стоеше безжизнена до тялото му“, пишат родителите.

Те молят за помощ за събирането на 7 хил. евро за операция в Турция, която е непосилна за семейството им. Интервенцията е и единствен шанс Ивайло да започне да използва ръчичката си. Повече за кампанията можете да намерите ТУК.