Тръмп: Турция прави ужасна грешка

Американският президент обвинява Китай и Европа във валутни манипулации

Американският президент Доналд Тръмп говори пред Ройтерс в разгара на конфликта с Турция. Тръмп заяви, че е вярвал, че с Ердоган имат сделка, когато се е заел с освобождаването на турска гражданка от израелски затвор.

Американският държавен глава е категоричен, че наистина е смятал, че това ще помогне за освобождаването на американския пастор Андрю Брънсън от Турция и отрече САЩ да има нещо общо със сценария за свалянето на Реджеп Ердоган преди 2 години.

Припомняме, че неизпълнението на обещанието на турския президент да освободи Брънсън, който лежи в турски затвор, доведе до санкциите и митата срещу Турция и повлече срив на турската лира.  

Анкара не отстъпва и за освобождаването на американеца иска и връщането на турския проповедник Фетулах Гюлен, който живее в САЩ.

„Мисля, че това, което прави Турция е много тъжно. Мисля че правят ужасна грешка“, заяви Тръмп пред Ройтерс.

Американският държавен глава коментира и търговските отношения с Китай и Европа, като обвини и двете, че манипулират валутите си.

„Мисля, че Китай манипулират своята валута, абсолютно“, заяви Тръмп, който не беше отправял подобно обвинение към тях от дълго време.

„И мисля, че и еврото е манипулирано“, допълни той.

По отношение на Северна Корея Тръмп обяви, че „най-вероятно“ ще проведе нова среща с Ким Чен-ун.